Zdraví v souvislosti se stravováním - vývoj v čase
Cesta ubíhá rychle a pohodlně. Je však zřejmé, že ji za jeden den nezvládneme. Noc nás zastihla v horách, a tak spíme v sedě v autě, což je pro změnu zase nepohodlné. Moc jsme se nevyspali. Druhý den po poledni přijíždíme na místo. Třídenní konference v Itálii začíná.
V průběhu konference vystupuje se svým příspěvkem doktor Robert I. Bender, M.D., FAAFP. Tipuji mu tak 60 let. Je mu však 70, a je plný života a vitality. Uvádí překvapivá fakta a sám je živoucím příkladem toho, co říká - plný vitality, energie a zdraví.
V roce 1900:
- prakticky neexistuje alergie, astma a onemocnění v důsledku selhání imunitního systému
- infarkt je téměř neznámý - možná 1 člověk ze 41 000 lidí
- rakovinu mají 3 lidé ze 100
- cukrovku má 1 člověk z 760 000 lidí
- jako sladidlo se používá melasa
Následuje 5 etap moderního vývoje potravin:
1. etapa 1900-1939 = zrod systému syntetických náhražek
- objeveno umělé sladidlo Sacharin
- objev a používání MSG (Monosodium glutamate) – zvýrazňovač chuti jídla
- začíná průmyslová syntéza vitamínů
- začíná omílání obilných zrn = rafinovaná bílá mouka
- rafinovaný cukr nahrazuje melasu - spotřeba cca 5 kg na osobu
- chemická hnojiva
- výroba ztužených rostlinných tuků z tekutého oleje
- výroba margarínu
- začátek používání chlóru na ošetření pitné vody
- syntetické chemické látky se vyrábí v množství asi 450 000 kg ročně
- začátek používání PCB (polychlorovaných bifenylů) na výrobu plastů, lepidel, hydraulických kapalin
2. etapa 1940-1961 = syntetické látky mění životní styl
- výroba syntetických chemikálií se zvyšuje 350 krát
- schváleno používání DES pro ženy (Diethylstilbestrol – chemická látka s hormonálními účinky) [Dnes je zjištěno, že DES způsobuje rakovinu.]
- používání pohlavních hormonů v živočišné výrobě
3. etapa 1962-1973 = migrace syntetických toxinů
- výzkum prokazuje, že toxické chemikálie migrují skrze životní prostředí a kontaminují vše živé
- 94% ryb obsahuje PCB
- PCB se nachází v prsní tkáni u většiny žen
- MSG (glutamát sodný) označen za příčinu poškození mozku zejména u mladých lidí
- objeven Aspartam
4. etapa 1974-1997 = zhoršení kvality jídla
- většina masa, ryb a mléčných výrobků, pokud jsou z továrního chovu, je protkaná růstovými hormony, antibiotiky, pesticidy a dalšími jedy
- exploze upravených potravin, většinou složených ze syntetických chemických přísad: - barviva
- konzervační látky
- náhražky cukru
- chuťové stimulátory
- -1974 Aspartam schválen jako sladidlo
- -1975 objeveny důkazy, že zvířata krmená Aspatamem trpěla záchvaty a mozkovými nádory (přesto se používá dál).
- Fast foody se stávají hlavní používanou restaurací
5. etapa 1998-dnes = pod útokem
- syntetické chemické látky se vyrábí v množství 63 000 000 000 kg ročně
- nová chemická látka je objevena každých 9 sekund
- spotřebovává se 68 kg cukru na osobu
Všichni chápeme a rozumíme tomu, že když automobilka vyrobí auto, jeho výrobce také nejlépe ví, co mu prospívá, a co mu škodí. Co se stane, když místo nafty nalejeme do nádrže benzín? Nebo když místo motorového oleje použijeme do motoru olej na smažení?
Stejně tak náš Konstruktér pro nás stvořil a určil k jídlu přirozené, živé potraviny. My jsme však akceptovali upravené, umělé a mrtvé potraviny plné chemických látek jako náhradu za přirozenou stravu a pití a syntetické léky místo přirozených, přírodních.
Důsledky:
- astmatem, alergiemi a onemocněním v důsledku selhání imunitního systému je postiženo 300 milionů lidí –infarkt je příčinou úmrtí u cca 50% lidí
- rakovinu má každý 3tí člověk a umírá na ni 6 milionů lidí ročně -cukrovku má 20 lidí ze 100 -10% lidí umírá na nemoci trávicí soustavy -tyto choroby postihují stále mladší lidi.
Jinými slovy:
Máte 99% jistotu, že svůj život prožijete velmi špatně jako nemocný člověk, a že zemřete na „civilizační" chorobu.
Kontrast:
Nejzdravější lidé na světě jsou ti, kteří:
- Se vyhýbají toxickému přetížení
- Vyhýbají se lékům
- Vyhýbají se chemickým látkám
- Pravidelně cvičí
- Jedí syrové, živé, celé potraviny
- Udržují ve svém těle vysokou hladinu antioxidantů
- Udržují v rovnováze své vnitřní pH
- Posilují svůj imunitní systém
- Zásobují své tělo přírodními vitamíny minerály a enzymy
- Pijí dostatek pramenité nebo čisté vody
Nejméně zdrávi na světě jsou ti, kteří:
- Berou pravidelně mnoho léků na lékařský předpis nebo volně prodejných
- Spoléhají na „moderní medicínu" při léčbě svých nemocí
- Jedí modifikované potraviny
- Nepodporují svůj imunitní systém
- Vystavují se toxickému přetížení (syntetické látky - i vitamíny (!), kouření, výfukové plyny, UV a rentgenové záření, drogy, těžké kovy, jedy...)
Chce někdo popřít souvislost mezi nárůstem chemie, zhoršenou kvalitou jídla a nárůstem nemocí?
Odjíždíme z Itálie a v uších mi zní slova doktora Bendera: „Nemoc není přirozeným projevem stárnutí! Člověk je zkonstruován tak, aby se dožil stáří zdravý, plný síly a vitality! Aby umřel na stáří, ne na nemoc."
Zároveň se mi vybavuje historický záznam, že Abrahám plodil děti ještě ve 100 letech.
To je síla! To si nemohu nechat jen pro sebe!
Po návratu domů se mi dostala do rukou knížka Věry Kudynové „Na vlně i pod vlnou aneb Deset let s Václavem Fischerem". Věra v ní vypráví, jak se seznamovali s Kanárskými ostrovy - hlavní destinací jejich cestovní kanceláře Fischer, a průvodce jim dělal Thor Heyerdahl (cestovatel, výzkumník a spisovatel). Běhal s nimi po kopcích a vulkánech a nikdo z mladých novinářů mu fyzicky nestačil. To by nebylo nic divného, kdyby - v té době bylo Heyerdahlovi 87 let!!! A jeho pravidelnou rozcvičkou bylo rozbíjení kamenů palicí.
V poslední době dochází ke globalizaci nemocí. Všude, kde vstoupí západní civilizace se svým stravováním, propuknou stejné nemoci, na jaké my umíráme - a to u národů, které do té doby tyto nemoci neznaly. A všechny nemoci jsou na vzestupu. To znamená, že něco je špatně. Evidentně.
Je potřeba něco změnit. Nemohu dělat to samé a očekávat jiné výsledky. To je definice bláznovství.
Chci-li být milionářem, nemohu se učit od bezdomovce nebo od člověka v hospodě naříkajícího nad svým pivem. Musím se učit od milionáře. Stejně tak, pokud chci být zdravý, musím se učit od lidí, kteří se dožívají 100 let bez rakoviny a nemocí srdce.
Ty studie už jsou. Moderní medicína je ignoruje. Avšak veřejnost to už začíná chápat a lidé se začínají probouzet. Díky internetu již není možné tak snadno tyto informace utajit. Stále více lidí mění své stravování a užívají vitamíny a potravinové doplňky. A to je skvělé.
Přestaňte i vy být pacienty, a staňte se lidmi! Proč nebýt zdravý a šťastný? Proč ne?
Pokud si s tím nevíte rady, obraťte se na kvalitního výživového poradce nebo distributora wellness a anti-aging produktů.
Já sám jsem se zbavil senné rýmy, ekzémů, potíží s prostatou a prakticky nevím, co to je být nemocný.
Mému bratrovi vyběhla ploténka v páteři tak, že se plazil po zemi a brečel bolestí, když chtěl jít na záchod. Mnoho lékařů mu řeklo, že není jiná šance, než operace. On však objevil speciální cvičení a uzdravil se bez operace.
Můj kamarád byl po operaci mozku epileptik. Změnou stravy a díky výživě z kvalitních potravinových doplňků mohl úplně vysadit léky a nemá problémy.
A takto bych mohl jmenovat desítky případů, jak se lidé změnou jídelníčku a díky kvalitním potravinovým doplňkům zbavili mnoha a mnoha zdravotních problémů (alergie, ekzémy, lupénka, únava, nespavost, zažívací potíže, vysoký nebo nízký krevní tlak, padání vlasů, vaginální záněty, osteoporóza, artróza, deprese, obezita atd.) a mohli vysadit mnoho léků.
Protože „když dáme tělu vše, co potřebuje, ono se samo spraví.
Zdroj: výňatek z knihy Nespěchejte do rakve od Tomáše Kašpara.
Knihu můžete koupit zde:
http://www.zapper-centrum.cz/knihy-a-literatura/knihy-a-literatura-tomas-kaspar-nespechejte-do-rakve