Oblíbené články

image

SPOLUPRÁCE Alternativní medicíny

PŘIDEJTE SE K NÁM ...

image

PORADNA

Rádi Vám pomůžeme najít vhodné řešení zdravotních potíží...

image

Nový seznam nemocí

Přehledný seznam všech běžných nemocí.
 
  • ZAPPER CENTRUM

    ZAPPER CENTRUM

    Produkty a služby alternativní medicíny

    Měření a diagnostika

    Široká nabídka přístrojů a doplňků stravy

    Frekvenční a plazmové generátory, měřicí a diagnostické přístroje

    Odborné poradenství a individuální přístup

     

     

    Přečtěte si více
  • Alternativní medicína CZ

    Alternativní medicína CZ

    AlternativníMedicína.cz je zpravodajský a poradenský server pro odborníky i širokou veřejnost zaměřený na zdraví. Společně s lékaři, terapeuty, poradci a léčiteli hledáme a předkládáme nejnovější poznatky z praxe, které přinášejí kvalitní řešení na zdravotní problémy, které vás trápí.

    Těšíme se na vaší cestu ke zdraví a je naším posláním vám pomáhat pomocí kvalitních informací.

     

     

    Přečtěte si více
  • Revoluce v léčení všech nemocí

    Revoluce v léčení všech nemocí

    "Revoluce v léčení všech nemocí" je nejznámější kniha paní Huldy Clarkové. V knize popisuje příčiny všech nemocí a předkládá řešení včetně kazuistik ze své praxe.        Mezi hlavní 2 příčiny považuje:

    Parazity, na které platí elektronická a herbální léčba a

    Nečistoty, u kterých je nejjednodušší léčba se jim vyhnout.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • Produkty pro zdraví a pohodu

    Produkty pro zdraví a pohodu

    V dnešní době je na trhu spousta kvalitních produktů pro zdraví, ale je mezi nimi i mnoho takových, které vás směrem ke zdraví příliš neposunou a pouze se vydáte z peněz.

    Testujeme a představujeme kvalitní produkty pro trvalé a zářivé zdraví. Pokud máte nějaký tip, dejte vědět.

     

     

     

    Přečtěte si více
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

SALMONELÓZA

Známé a obtížné průjmové onemocnění, způsobené bakterií salmonela, která se dostane do těla kontaminovanou potravou.

Kritické faktory

Léto je pro rozšíření této infekce „ideální“, protože je více kritických faktorů pro rozmnožování patogenů. Teplem se potraviny rychleji kazí, více času věnujeme turistice a do batohu si přibalíme svačinku, která možná není dostatečně tepelně upravena. Holdujeme více táboření, grilování, navštěvujeme neznámé prostředí, kde je nižší hygienická úroveň pro přípravu stravy.

V teplém počasí se rozmnožují mouchy, které se všude pohybují, tedy i na kontaminovaných exkrementech, pak přelétnou na jídlo, které není chráněno. Pro vznik infekce salmonelou je riziková konzumace syrových, či nedostatečně vařených vajec, salámů, sekané, paštik. Bakterie se může uchytit i na příboru, prkénku, na nádobí.

Inkubační doba

Inkubační doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění se odhaduje od 12 do 72 hodin, vždy zhruba do 48 hodin proběhnou. Ale v létě může být inkubační doba spíše kratší, příznaky nemoci se mohou dostavit již po 8 hodinách.

Příznaky

Po této době se bakterie ve střevu rozmnoží a způsobí střevní zánět. U většiny lidí se rozvine průjem, horečka, zvracení, vše provázeno křečemi v břiše. Stolice obsahuje hlen nebo hnis, někdy vidíme i žilky krve. Potíže trvají průměrně čtyři až sedm dnů a mohou odeznít bez léčby.

ALE

V létě, kdy je horko, pacient má teplotu, potí se, má průjem a zvrací, dochází i ke ztrátám tekutin, což vede k dehydrataci. Takový stav je nebezpečný. Objevují se apatie, neklid, halucinace, na dehydrataci reaguje nízký krevní tlak se svými projevy kolapsu, je suchý jazyk, snížený tonus kůže, po vytvoření kožní řasy se kůže narovnává pomalu. Při těžké dehydrataci může dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti, rychlému pulzu, dokonce i k bezvědomí. To je stav, který vyžaduje infuzní léčbu při hospitalizaci. Děti jsou hydrolabilní a nebezpečí dehydratace se jich obvzláště týká. V závažných případech se infekce může šířit ze střev do krevního oběhu, pak i do jiných částí těla, může způsobit i smrt, pokud osoba není léčena antibiotiky.

Léčba

Základem léčby je doplňování tekutin, jak bylo výše připomenuto, k jejich ztrátám dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Proto je ideální pití iontového nápoje (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácejí), nebo minerálky.

Popíjíme po malých dávkách, systematicky. Velké množství najednou vypité tekutiny může totiž vyvolat zvracení, zvláště u dětí. Proto pijeme pomalu a často, po malých dávkách. U těžších případů je nutná infuze s tekutinou obohacenou o ionty (při hospitalizaci).

 

Léčebné prostředky

se nazývají

  • střevní desinficiencia, pomáhají vytvářet sterilní prostředí ve střevu, a tím hubí bakterie. Také
  • adsorbencia, např. živočišné uhlí, jež na sebe váže toxiny, tělu nebezpečné látky. A dále
  • antiemetika, prostředky určené k omezení zvracení.

Dieta

Nejprve držíme čajovou (nápojovou) pauzu - dle situace 8-12, event. až 24 hodin; je nutno doplňovat tekutiny a současně uklidnit podrážděnou sliznici střevní, kde probíhá zánět.

Po této pauze postupně zvykáme střevo na jídlo, nejprve suché pečivo, rohlík, housku, piškoty. Stále se řídíme klinickým projevem, nespěcháme do normálního jídla, držíme příjem tekutin a přidáváme rýžovou kaši, bramborovou kaši bez mléka, dušenou mrkev, banány, zeleninové vývary.

A teprve poté, kdy je stolice upravena, není dehydratace, nejsou křeče, se vracíme k normálnímu jídlu, ještě bez tuků, bez koření, žádný alkohol. Antibiotika se při léčbě salmonelózy obvykle nepodávají. Spíše přidáváme probiotika, tj. laktobacily, aby byla obnovena rovnováha střevní mikroflóry.

Prevence

Letní prázdniny a dovolená - ano, ale nezapomínáme na prevenci. Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava rizikových potravin (masa, vajec). Bakterie jsou zabíjeny teplotami nad 70 °C. Doporučuje se proto, aby byla každá část potenciálně nakažené potraviny vystavena teplotě 75 °C po dobu 5 minut.

 

 

09.07.2015

autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA

Zdroj: www.celostnimedicina.cz

Nové a aktualizované články

  • 1
TOPlist