Avitaminóza
Avitaminóza, hypovitaminóza a hypervitaminóza
- Nedostatek vitamínu A způsobuje zhoršení nočního vidění, vysychání rohovky, kožní onemocnění.
- Nedostatek thiaminu (vitamínu B1) způsobuje beri-beri.
- Nedostatek niacinu (vitamínu B3) způsobuje pelagru.
- Nedostatek kobalaminu (vitamínu B12) způsobuje anémii (chudokrevnost).
- Nedostatek vitamínu C způsobuje kurděje (skorbut).
- Nedostatek kalciferolu (vitamínu D) způsobuje rachitidu (křivici).
- Nedostatek vitamínu K způsobuje krvácení.
V Česku se avitaminóza vyskytuje zcela ojediněle, častější je její lehčí forma, tzv. hypovitaminóza.
Hypovitaminóza je chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitamínu. Jedná se o lehčí formu avitaminózy. V Česku se nejčastěji vyskytuje u osob s nedostatečným příjmem stravy, u alkoholiků a u osob s onemocněním trávicího traktu (malabsorpce).
Malabsorpce (malabsorpční syndrom) je stav, při kterém je narušeno vstřebávání živin z potravy v zažívacím ústrojí. Projevuje se průjmy a příznaky z nedostatku vitaminů, minerálních látek, sacharidů, proteinů nebo tuků, které jsou provázeny hubnutím, slabostí, únavou, sníženou imunitou, chudokrevností, postižením kostí, nervů apod. Malabsorpce může být zapříčiněna řadou chorob nebo stavů ovlivňujících zažívací trakt, včetně laktózové intolerance, celiakie, střevních parazitů, zánětlivých onemocnění střev, stavu po operaci žaludku, špatné funkce slinivky (př. cystická fibróza), nadměrné produkce žaludečních kyselin aj.
Vznik malabsorpce podporují některé faktory jako kupříkladu výskyt střevních onemocnění v rodině (celiakie, cystická fibróza), časté používání laxativ, příliš časté užívání antibiotik, operace žaludku, nadměrná konzumace alkoholu, cestování do zemí s vysokým výskytem střevních parazitů. Známá je kupř. malabsorpce fruktózová, laktózová či sacharózová. U fruktózové malabsorpce spočívá náprava především ve vyloučení fruktózy (ale i sorbitu) ze stravy. Někdy je třeba vyloučit i oligosacharidy jako stachyóza, verbaskóza nebo inulin, které nejsou fyziologicky resorbovány a mohou zhoršit potíže z fruktózové malabsorpce. Po zlepšení zdravotního stavu se mohou tyto složky zase pomalu přijímat.
V některých případech jsou potíže zhoršovány i nedostatečným trávením polysacharidů s dlouhým řetězcem, které je třeba dočasně vyloučit ze stravy (např. škroby rezistentní vůči amyláze). Ve zvlášť úporných případech může k odstranění potíží pomoci ošetření antibiotiky. Při fruktózové malabsorpci bývají špatně snášeny některé potraviny jako je sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, švestky atd.), ovocné šťávy, kompoty, marmelády, med, brukvovitá a cibulová zelenina, kysané zelí, pivo a syrová strava bohatá na vlákninu.
Opakem avitaminózy je hypervitaminóza.
Hypervitaminóza (předávkování nebo otrava vitamíny) je onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organismu. Týká se především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejichž dlouhodobá nadměrná koncentrace působí toxicky např. na játra. Vitamíny rozpustné ve vodě tělo neuchovává a jejich aktuální přebytek se vylučuje ledvinami. Hypervitaminóza se proto u vitaminů rozpustných ve vodě vyskytuje jen minimálně.
Při hypervitaminóze A dochází k praskání a krvácení rtů, osoba je podrážděná. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, u nichž může způsobovat poruchy vývoje plodu a u malých dětí.
- Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.
- Hypervitaminóza E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy.
- Nadměrné dávky vitaminu C mají výrazné projímavé účinky.
30.12.2010 |
zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz |