Nadýmání
Trápí Vás nadýmání a chcete se ho skutečně zbavit?
Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulence.
I přes to, že se může na první pohled jednat o velmi banální onemocnění, se jedná o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může bát přítomna nebo aspekty sociální a psychologické. V zásadě rozlišujeme dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.
Zvuk při flatulenci je vyvolán především vibrací análního svěrače či okolí vagíny. Vaginální flatulence se projeví emisí vzduchu z vagíny, často po sexuálním styku, méně během něj či během cvičení, protahování.
Vylučovaný plyn se skládá především z dusíku (20-90%), dále z vodíku ( 0-50%), oxidu uhličitého (10-30%), kyslíku a metanu ( oba okolo 10%). Flatus je tvořen jednak plynem exogenním ( spolykání vzduch při jídle apod.) a plyn endogenní, který vzniká jako důsledek činnosti bakteriální flóry.
Rizikové faktory a prevence nadýmání
Velice častou příčinou meteorismu je nevhodná strava a špatné stravovací návyky. Je zde důležité také osazení bakteriální flórou. Potraviny, podle vztahu ke vzniku flatu, můžeme rozdělit na tři základní skupiny:
a) Normoflatugenní potraviny : po jejich konzumaci odejde nanejvýš 10 flatů za den, jedná se především o maso ( kuřecí, rybí, libové hovězí) a o zeleninu ( zejména květák, brokolice, rajče a paprika), ořechy atd.
b) Středně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci dojde k odchodu 20-40 flatů za den, k nim počítáme brambory, lilek, pečivo atd.
c) Silně flatugenní potraviny: po jejich konzumaci odchází více než 40 flatů za den, jsou to mléko a výrobky z něj, fazole, banány apod.
Příznaky a projevy nadýmání
Pacient obvykle trpí pocitem plnosti a nadýmání. Pokud plyn v dostatečné míře neopouští střevo, hromadí se především v jaterním a slezinovém ohbí tlustého střeva, kde může vyvolat kruté bolesti břicha.
Léčba nadýmání
Lékař (gastroenterolog) zpravidla doporučuje opatření, která se týkají stravovaní a kultury stravování. Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, totiž spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Často lékař používá terapeutický test, který trvá 14 dní, a kdy se vyřazuje mléko, pokud to nepomůže, jsou vyřazovány další potraviny.
Ve vážných případech lékař předepisuje flatulentia ( snižují povrchové napětí plynu), různé probiotické přípravky, které mají obnovit správnou bakteriální flóru a enzymatické preparáty, které usnadňují trávení.
Zdroj: www.vitalion.cz